Egyéni vállakozás létrehozása

Egyéni vállalkozás Magyarországon díjmentesen indítható.

Az egyéni vállalkozás indítása általában elektronikus úton történik. Ehhez ügyfélkapus regisztrációra lesz szükség (ezt bármely okmányirodában elintézhetjük). Vállalkozás indításakor be kell jelenteni a fő- és egyéb tevékenységi köröket. Több tevékenységi kör szakképzettséghez, illetve engedélyhez kötött. Ha nem rendelkezünk valamilyen szakképzettséggel vagy engedéllyel, az adott tevékenységet csak alkalmazott útján végezhetjük. A vállalkozás indítása után minden adatszolgáltatást és bevallást elektronikusan kell teljesíteni. Kötelezően be kell jelentkezni a helyi önkormányzatnak fizetendő iparűzési adó hatálya alá, és regisztrálni kell a Kereskedelmi és Iparkamaránál is (melynek díja évi 5.000-ft). Alapítás után az egyéni vállalkozó adószámot, statisztikai szám jelet, nyilvántartási számot kap.

Választható egyéni vállalkozási formák az adózás tekintetében:

Egyéni vállalkozók jövedelem szerinti adója. Ez az adózási forma szinte semmiben nem különbözik például egy KFT adózásától.

Átalányadózás

A kisadózó választhatja a kisadózók havi átalányadóját (kata), amelynek összege 50 000 forint/hó vagy 75 000 forint/hó teljes nyugdíjjogosultsághoz vagy 25 000 forint/hó főállás melletti tevékenység esetén. Ez fedezi a személyi jövedelemadót, és az összes járulékot. Kivéve az iparűzési adót mert azt a helyi önkormányzatnak kell megfizetni (ez településenként eltérő) Ha az egyéni vállalkozó jövedelme az év adott napján eléri a 12 millió forintot az azt meghaladó rész után 40 százalék adót kell fizetni.
Az alapításkor el kell dönteni, hogy az egyéni vállalkozás áfa-körben fog-e tevékenykedni vagy sem. Alanyi jogon járó áfa-mentesség évi 12 millió forint ár bevételig választható.
Egyéni vállalkozásnál amennyiben rendelkezik ügyfélkapus hozzáféréssel csak annyi a dolga, hogy bejön hozzánk és egy fél órás adminisztrációs munka után vállalkozóként távozik. Igy akár már aznap dolgozhat is.
Egyéni vállakozás létrehozása was last modified: november 25th, 2020 by konyvvitel2001