CÉGALAPÍTÁS

A Könyvvitel 2001 Kft. segít a cégalapításban. Ügyvédi hátteret biztosítunk a vállalat alapítási ügyintézéshez. Ingyenes tanácsadás keretében részletes tájékoztatást kap a szükséges teendőkről. Számos fontos döntés meghozása szükséges a cégalapítás során, hiszen egy nem megfelelő döntés súlyos költségeket eredményezhet a vállalat további működésében.

Cégalapításhoz szükséges döntések:

A cégnév meghatározása után munkatársaink ellenőrzik a kiválasztott nevet, hogy a Cégbíróság ne utasítsa el cégalapítási kérelmét.

Cég tevékenységi köreinek kiválasztása: 1 fő tevékenység megadása kötelező ezen kívül melléktevékenységek is megadhatók. A létesítő okiratban a tevékenységi kört TEÁOR szám alapján kell feltüntetni.  Segítünk kiválasztani a tevékenységéhez tartozó megfelelő TEÁOR számot.

  • Tagok számának meghatározása.
  • Többszemélyes cégalapítás esetén a tulajdon hányadok meghatározása.
  • Székhely, telephely, fióktelep meghatározása.
  • Törzstőke, társaság vagyonának meghatározása
  • Vezető tisztségviselők kijelölése, megnevezése
  • Társasági forma kiválasztása: RT, KFT, BT

Részvénytársaság alapítása: Előre végig kell gondolni, hogyan fogunk hozzá egy részvénytársaság alapításához. Mivel szigorú törvényi feltételeknek kell megfelelni, érdemes tisztázni az erőforrásainkat. Legfontosabb tudnivaló, hogy részvénytársaságot csakis zártkörű működéssel alapíthatunk, melyet később nyilvánosan működő társasággá alakíthatunk át meghatározott feltételek megléte esetén. A Polgári Törvénykönyv leszögezi, tilos a részvénytársaság alapítása során a részvénytársaság részvényeseit és alaptőkéjét nyilvános felhívás útján gyűjteni. Tehát ez alapján a társaság alapítói és részvényesei ugyanazok lesznek.  Jogszerű alapításhoz részvénytársaság esetén is szükség van létesítő okiratra. A Ptk. szerint ez az alapszabályzat lesz, melynek rendelkeznie kell a legfontosabb kérdésekről. Tartalmaznia kell az alapítók nyilatkozatát arról, hogy az összes részvény átvételének kötelezettségét felvállalják. Ezen túl rögzíteni kell, hogy a részvények hogyan, milyen arányban oszlanak meg közöttük. A Ptk. rendelkezései szerint Zrt. esetén alaptőkeként legalább 5 millió forintot be kell fektetni, nyilvánosan működő társaság alapításához pedig minimum 20 millió forint szükséges. Ezen felül a törvény nem ragaszkodik a kizárólag pénzbeli teljesítéshez. Lehetőség van úgynevezett apport, nem pénzbeli hozzájárulás formájában is növelni az alaptőkét. Ennek mértéke korlátozott, az egész alaptőke maximum 70 %-át teheti ki. Tehát a maradék 30 % pénzeszköznek rendelkezésre kell állnia. Az apport értékét nem elég elfogadni az alapítóknak, független könyvvizsgáló szakvéleménye szükséges a hivatalos ügymenethez. Természetesen kollégáink e cégforma megalapításában is segítségére lesznek.

Kft alapítás: Az egyik legnépszerűbb társasági forma, mivel a felelősségvállalás korlátolt, azaz a tulajdonosok csak a társaságba bevitt vagyonuk értékéig felelnek. Kft alapítása a jelenlegi jogszabályok alapján minimum 3.000.000 Ft-os törzstőkével történhet. A cégalapításkor elég ennek csak egy részét megfizetni, ami 50 %. A létesítő okiratban azonban rögzíteni kell azt a dátumot, ameddig a társaság vállalja a teljes törzstőke befizetését is. Kft alapítása történhet egy- illetve többszemélyes /akár jogi személyként/ formában is.

Bt alapítás: Betéti társaság nem alapítható egyszemélyes formában. A társaság működéséhez szükség van egy kültagra és egy beltagra. A beltag felelősségvállalása korlátlan, míg a kültag csak a társaságba bevitt vagyonáig felel a társaság kötelezettségeiért. A Bt egyik nagy előnye, hogy nincs meghatározva az alapításhoz szükséges minimális összeg. Fontos megjegyeznünk, hogy ez egy elavult társasági forma. Üzleti értéke nem olyan magas, mint egy korlátolt felelősségű társaságnak.

Cégalapítás utáni feladatok

Ügyfélkapu regisztráció: Cégalapítás után a cég ügyvezetőjének el kell készítenie ügyfélkapus, majd ezen keresztül a cégkapus regisztrációját, hogy a későbbiekben tudja cégügyeit intézni. Ügyfélkapu regisztrációt bármely okmányirodában, NAV ügyfélszolgálaton és kormányhivatali ügyfélszolgálati irodában el lehet végezni. Cégalapítás Magyarországon csak cégkapu fiókkal lehetséges, mivel ezen keresztül kell beküldeni a társas vállalkozások adóbevallását, és itt történik a Nemzeti Adó- és Vámhivatallal, illetve az önkormányzati adóhatósággal való kapcsolattartás is.

Bankszámla nyitás: Cégalapítást követően 8 napon belül meg kell nyitni a cég bankszámláját. Kérjük kellő körültekintéssel válasszon bankot a cég működésének megfelelően.

Helyi önkormányzatnál fellépő kötelezettségek: A Cégbíróság nem küld adatokat vállalkozásáról a székhely szerinti önkormányzat felé, ezért Önnek kell őket tájékoztatni a megfelelő formanyomtatvány benyújtásával. Ezért az önkormányzatnál ezt is jelentenie kell. Amennyiben tevékenysége működési engedélyhez kötött, akkor azt az önkormányzattól kell beszereznie.    

Munkavállalók: Cégalapítás után az alkalmazottakat be kell jelentenie, üzemorvost kell választania bizonyos létszám felett, valamint a munka- és tűzvédelmi oktatás megtartása is kötelező. Ehhez szintén segítséget nyújtunk igény esetén.

Az ügyfélkapu és a bankszámla nyitáson kívül, mindent mi intézünk Ön helyett.

CÉGALAPÍTÁS was last modified: november 5th, 2020 by konyvvitel2001